Sie sind hier: Flamingoroute  » Op de route  » De flamingo’s

De fietsroute

Bestellen van de fiets- en wandelgids:

 

- Routenpauschalen

- Contactadres voor boekingen

De flamingo's

De noordelijkste broedkolonie van flamingo's in Europa

De Flamingoroute brengt u uiteraard ook naar de hoofdattractie van het Zwillbrocker Venn, de flamingo’s die de route de naam geven. Deze roze vogels trekken in de lente duizenden bezoekers. In het Zwillbrocker Venn worden de bezoekers zodanig geleid dat de kwetsbare plekken worden ontzien, maar dankzij een vogeluitkijkhut kunnen de flamingo´s goed bekeken worden. De langbenige vogels zijn meestal vanaf maart tot juli waar te nemen. Na een succesvol broedsel zelfs tot in september. Ze overwinteren aan het IJsselmeer en in het deltagebied.

Vermoedelijk gaat het oorspronkelijk om verwilderde flamingo’s uit een particuliere dierenverzameling. Ze broeden al vanaf het begin van de jaren 80 op een eiland midden in de kokmeeuwenkolonie. De kokmeeuwen zorgen er met hun poep tevens voor dat het water voldoende voedselrijk is, waardoor er de plankton groeit waarvan de flamingo’s leven. De flamingo’s filteren dezen microwezens met lamellen in hun snavels uit het water.

In sommige jaren zijn meer dan 50 flamingo’s in het Zwillbrocker Venn geteld. Het gaat vooral om de Zuid-Amerikaanse Chileense flamingo, maar ook om gewone flamingo’s.